Skaffa hund ivadmin  

Hitta rätt hund

Att hitta rätt hund är inte alltid så lätt. Beslutet att skaffa hund är stort och det kan krävas en hel del övervägande och letande. En av de allra första saker man bör överväga är vilken hundras man söker.

Ta reda på mer om hundraserna

Som blivande hundägare kan det vara bra att läsa på om flera olika hundraser för att få veta mer om dem. Hos Svenska Kennelklubben finns ett raslexikon där man kan få veta mer om alla hundraser; vad de används till, deras hälsa och om deras storlek samt utseende. Ett annat sätt att få reda på mer om olika hundraser är genom att åka på hundutställningar. Där kan man se hundarna röra sig och man kan prata med olika hunduppfödare direkt. I regel är det uppfödare som kan sina raser bäst och de kan också svara på om just den hundras de föder upp kan vara lämplig för familjen och för det man vill använda hunden till.

Vad är viktigast när man väljer rätt hund?

Det finns flera saker att tänka på när man ska välja hund. Det handlar inte bara om hundens utseende och om att den ska vara söt. Hunden ska också ha en lämplig storlek. Bor man högt upp i ett höghus eller om bostaden är väldigt liten kan det vara olämpligt att skaffa en stor hund. Man bör också tänka på hundens aktivitetsnivå och på vad den används till. En väldigt aktiv hund kommer inte att trivas hos en familj som hellre vilar hemma på soffan. En jakthund kan också ha svårt för ett liv mitt inne i staden där den inte kan få utlopp för sin jaktlust. Även om man tycker att en viss hundras är väldigt söt, och trots att man gärna vill ha en hund av just den typen måste man se till hundens bästa. Hundägandet kommer att bli både lättare och roligare om man väljer en hund som verkligen är lämplig.

Lämna tillbaka hunden om det blir fel

Ibland kan allt kännas bra när man först skaffat hunden men efter någon vecka kan man inse att den inte alls passar in i familjen och med de andra djur som kanske finns i hemmet. Det finns inget som säger att en hunduppfödare måste ta tillbaka en såld valp men många väljer att göra det för att de helt enkelt fokuserar på hundens bästa. Ett annat alternativ är att försöka omplacera hunden genom olika sajter på nätet, eller genom annonser i tidningen. Det är dock viktigt att man ger hunden en ärlig chans att komma in i familjen. Det är omöjligt att säga om en hund fungerar i det nya hemmet eller inte efter bara någon dag.