Skaffa hund ivadmin  

Vad kostar det att ha hund?

Hos Svenska Brukshundklubben kan man läsa mer om vad hunden behöver och om vad det kostar att ha en hund. Här tar vi upp ett par av de allra viktigaste kostnaderna och vi tittar också på hur man kan minska kostnaderna för hundägandet.

Försäkring

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på när man skaffar hund är försäkringen. Alla hundar bör vara försäkrade. Om något skulle hända täcker försäkringen en stor del av de veterinärkostnader som uppstår. Försäkringen kostar ett par hundra kronor i månaden, men man kan både sänka och höja avgiften genom att justera självrisker, lägga till försäkringar och genom att jämföra olika försäkringsbolag.

Veterinärvård

Alla hundar behöver någon gång i livet besöka veterinären. Hunden ska vaccineras varje år och det kostar omkring 1000 kronor. Om hunden skadas eller blir sjuk kan kostnaden uppgå till tiotals tusen kronor. Har man en försäkring minskar kostnaden för vården. Det är dock klokt att avsätta en del pengar varje månad till hundens veterinärkostnader.

Hundens tillbehör

Hunden behöver en del tillbehör som leksaker, borstar, koppel och annat. Man måste inte köpa allt på en gång och det finns tillbehör i alla prisklasser.

Foder

Hundens foder är också en viktig sak att tänka på. Foder kan kosta från någon hundralapp i månaden till flera tusen kronor beroende på vilken typ av foder man väljer.

Träning

Om man vill träna och tävla med sin hund måste man också tänka på de kostnader som tillkommer för det. Hur mycket det kostar kan variera. Det kan dock vara en väl investerad kostnad när man går exempelvis valpkurser, speciellt om man inte tidigare har haft hund.