Skaffa hund kalle  

Så håller du hunden aktiv och stimulerad

Utöver basala aktiviteter som promenader med hunden, så behöver den ytterligare aktivitet och mental stimulans. Att en hund behöver aktivitet och stimulans är egentligen inte märkligare än att vi människor behöver det. Precis som människor ofta känner sig bättre efter att ha fått göra någon form av nytta, så gör även hundar det.

En hund behöver båda fysisk och mental aktivitet i form av lek, träning eller annat passande. Det kan vara svårt att veta hur du ska aktivera din hund, både när du är hemma och i väg, och då finns det ett stort utbud av leksaker på Zoo som är till för aktivering. Det är inte bara ett stort utbud som är fördelen med att titta där, utan du kan även välja att gå direkt in på ”Aktivering & hundspel” för att läsa mer om vilka leksaker som passar för ändamålet.

Stimulans kan förebygga dåliga beteenden

Understimulans kan leda till att hunden blir stressad, och en understimulerad hund kan även börja med felaktiga beteenden som kan bli utmanande att bli av med. Det finns en rad dåliga beteenden som kan undvikas om du ger din hund de bästa förutsättningarna till att hålla sig stimulerad och lycklig. Hundar kan få stimulans genom att leka och använda sina sinnen, så att de får användning för sina naturliga beteenden. Det är inte ovanligt att det kan vara svårt vänja av en hund med dåliga beteenden när de väl har fått fäste, så allt du kan göra för att motverka att de uppstår är ett stort plus för både dig och din hund. Även promenader kan ge behövliga sinnesintryck för hunden, så se över hur du kan göra hundpromenaderna bättre även ur den aspekten.

Aktivitet i samband med mat

Om din hund äter för snabbt kan en aktiverande matskål som får hunden att arbeta lite mer för maten, vara en bra idé. Det är dock inte bara bra för hundar som behöver äta långsammare, utan det ger även en mental stimulans. De finns i många olika utföranden på Zoo, och även de som är mer utformade som aktiveringsspel som kan ha lite högre svårighetsgrad. Därutöver finns de lite mer i form av leksaker, såsom bollar eller andra godisgömmare som får hunden att arbeta för sitt godis. Sådana leksaker får hunden att tänka till och anstränga sig för att få sitt godis, och då blir godiset verkligen en belöning för gott arbete.

Variera leksaker

På bland annat Zoo finns det många aktiveringsleksaker som kan göra gott för din hund, men stimulansen kan sina om hunden tröttnat på leksakerna eller om de helt enkelt inte är spännande längre. Det behöver inte betyda att du ständigt får köpa nya leksaker, men genom att variera och lägga undan några leksaker då och då kan de ofta bli intressanta på nytt om de plockas fram igen vid ett senare tillfälle.

Det finns mycket du kan göra för att göra din hund så lycklig som möjligt. Alla hundar är olika, så kanske behöver du prova lite olika leksaker och aktiviteter för att hitta det som passar din hund som bäst.