Skaffa hund kalle  

Skaffa hund

Aktiviteter med hundenAktiviteter med hunden

Kennel och hunduppfödningKennel och hunduppfödning

Hitta rätt hund

Att hitta rätt hund är inte alltid så lätt. Beslutet att skaffa hund är stort och det kan krävas en hel del övervägande och letande. En av de allra första saker man bör överväga är vilken hundras man söker.

Ta reda på mer om hundraserna

Som blivande hundägare kan det vara bra att läsa på om flera olika hundraser för att få veta mer om dem. Hos Svenska Kennelklubben finns ett raslexikon där man kan få veta mer om alla hundraser; vad de används till, deras hälsa och om deras storlek samt utseende. Ett annat sätt att få reda på mer om olika hundraser är genom att åka på hundutställningar. Där kan man se hundarna röra sig och man kan prata med olika hunduppfödare direkt. I regel är det uppfödare som kan sina raser bäst och de kan också svara på om just den hundras de föder upp kan vara lämplig för familjen och för det man vill använda hunden till.

Vad är viktigast när man väljer rätt hund?

Det finns flera saker att tänka på när man ska välja hund. Det handlar inte bara om hundens utseende och om att den ska vara söt. Hunden ska också ha en lämplig storlek. Bor man högt upp i ett höghus eller om bostaden är väldigt liten kan det vara olämpligt att skaffa en stor hund. Man bör också tänka på hundens aktivitetsnivå och på vad den används till. En väldigt aktiv hund kommer inte att trivas hos en familj som hellre vilar hemma på soffan. En jakthund kan också ha svårt för ett liv mitt inne i staden där den inte kan få utlopp för sin jaktlust. Även om man tycker att en viss hundras är väldigt söt, och trots att man gärna vill ha en hund av just den typen måste man se till hundens bästa. Hundägandet kommer att bli både lättare och roligare om man väljer en hund som verkligen är lämplig.

Lämna tillbaka hunden om det blir fel

Ibland kan allt kännas bra när man först skaffat hunden men efter någon vecka kan man inse att den inte alls passar in i familjen och med de andra djur som kanske finns i hemmet. Det finns inget som säger att en hunduppfödare måste ta tillbaka en såld valp men många väljer att göra det för att de helt enkelt fokuserar på hundens bästa. Ett annat alternativ är att försöka omplacera hunden genom olika sajter på nätet, eller genom annonser i tidningen. Det är dock viktigt att man ger hunden en ärlig chans att komma in i familjen. Det är omöjligt att säga om en hund fungerar i det nya hemmet eller inte efter bara någon dag.

Köpa hund eller vara fodervärd?

Att skaffa hund är ett stort beslut och man måste vara medveten om att hunden är ett djur som man behöver ta hand om i upp till 15-20 år framåt. Det innebär ett ansvar och alla är inte helt beredda att ta det. Då kan ett annat alternativ vara att bli fodervärd för en hund. Vilka fördelar samt nackdelar innebär en egen hund samt fodervärdsskapet?

Att vara fodervärd för en hund

När man är fodervärd för en hund kan man vara det för till exempel hundar som ska användas inom Försvarsmakten, för tikar som används inom hunduppfödning eller liknande. När man är fodervärd för en hund står man inte registrerad som ägare på den utan det gör någon annan. Däremot står man för alla löpande kostnader som uppkommer när man tar hand om hunden. I de allra flesta fall står dock hundens ägare för försäkringskostnaden och eventuellt också för till exempel vaccinering. När man ska vara fodervärd skrivs alltid ett fodervärdsavtal där det framgår vilka rättigheter samt skyldigheter som fodervärden har. På så sätt blir det inte några missförstånd vad gäller hunden. Om man känner att man inte klarar av hela ansvaret med att ha hund kan fodervärdsskapet avbrytas efter en tid.

En nackdel med att vara fodervärd är att man inte själv kan bestämma över hunden och dessutom kan det bli väldigt sorgligt att behöva bli av med hunden om dess ägare bestämmer sig för att fodervärdsskapet ska avslutas.

Att äga hund

När man äger sin hund bestämmer man själv över den. Det innebär också att man måste ta allt ansvar för den och stå för alla kostnader. Fördelen är att man inte behöver oroa sig för att någon annan ska vilja ha tillbaka hunden och man kan ta med sig den på semester, träna den hur man vill och liknande. En nackdel är dock att man måste vara beredd att ta hand om hunden i uppåt 10-15 år och man kan inte lämna tillbaka den om man känner att man inte klarar av ansvaret hundägandet innebär. Då måste man sälja hunden eller omplacera den och det kan vara en svår och tidskrävande process. Dessutom måste man ha koll på att man verkligen har den tid och ekonomi som krävs för att man ska kunna ta hand om hunden.

Vad kostar det att ha hund?

Hos Svenska Brukshundklubben kan man läsa mer om vad hunden behöver och om vad det kostar att ha en hund. Här tar vi upp ett par av de allra viktigaste kostnaderna och vi tittar också på hur man kan minska kostnaderna för hundägandet.

Försäkring

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på när man skaffar hund är försäkringen. Alla hundar bör vara försäkrade. Om något skulle hända täcker försäkringen en stor del av de veterinärkostnader som uppstår. Försäkringen kostar ett par hundra kronor i månaden, men man kan både sänka och höja avgiften genom att justera självrisker, lägga till försäkringar och genom att jämföra olika försäkringsbolag.

Veterinärvård

Alla hundar behöver någon gång i livet besöka veterinären. Hunden ska vaccineras varje år och det kostar omkring 1000 kronor. Om hunden skadas eller blir sjuk kan kostnaden uppgå till tiotals tusen kronor. Har man en försäkring minskar kostnaden för vården. Det är dock klokt att avsätta en del pengar varje månad till hundens veterinärkostnader.

Hundens tillbehör

Hunden behöver en del tillbehör som leksaker, borstar, koppel och annat. Man måste inte köpa allt på en gång och det finns tillbehör i alla prisklasser.

Foder

Hundens foder är också en viktig sak att tänka på. Foder kan kosta från någon hundralapp i månaden till flera tusen kronor beroende på vilken typ av foder man väljer.

Träning

Om man vill träna och tävla med sin hund måste man också tänka på de kostnader som tillkommer för det. Hur mycket det kostar kan variera. Det kan dock vara en väl investerad kostnad när man går exempelvis valpkurser, speciellt om man inte tidigare har haft hund.

Jakt

En mycket vanlig aktivitet att utföra tillsammans med hundar är jakt. Man kan antingen välja att jaga med hunden lös, eller med kopplad hund. Kan man jaga med alla hundar och vilka risker utsätts jakthunden för?

Vilka hundar kan jaga?

Hos Svenska Jägareförbundet kan man läsa mer om olika typiska jakthundsraser. Många hundar kan jaga, men alla raser är inte lämpade för det. Det är till exempel inte så vanligt att man jagar med en pudel, men däremot jagar många med tax och gråhund. Det är dock inte alla hundar som vill jaga även om de är av en typisk jakthundsras utan jaktintresset är mycket individuellt.

Vilka risker förknippas med jakt?

Det finns en hel del risker som jakthunden utsätts för. Det är till exempel lätt hänt att den trampar snett eller fastnar i något i skogen. Under jakten kan hunden också stöta på vilda djur som är aggressiva. Det hör inte till ovanligheterna att hundar skadas eller dödas av vildsvin, varg eller andra djur under jakt. En jakthund som ger sig ner i gryt kan också fastna nere under marken och det kan vara väldigt svårt att få tag i hunden igen.

Hundutställning

När det gäller utställningar förekommer de både i större och mindre varianter. Några hundutställningar riktar sig till renrasiga hundar, andra till blandrashundar. Får alla hundar delta i utställningar, hur går de till och varför är utställningar så populära?

Vilka hundar får vara med?

När man ska vara med på en hundutställning får man anmäla sig till den klass man vill delta i. Man anmäler helt enkelt sin hund till den klass som är aktuell. Om utställningen inte har en klass för blandrashundar kan de dock inte delta. Dessutom måste hunden vara vänligt sinnad. Den får inte visa aggressivitet mot andra människor eller hundar.

Vad tittar man på under en hundutställning?

Under en hundutställning tittar domarna på hundens utseende, dess rörelser och på dess mentalitet. Hundarna jämförs med den rasstandard som finns och ju bättre hunden motsvarar den, desto bättre poäng får den.

Varför ställer man ut sina hundar?

Det finns flera anledningar till att man ställer ut hundar. En anledning kan vara att man helt enkelt tycker att det är roligt. En annan anledning är för att man vill veta hur väl hunden passar sin standard. Det finns också hunduppfödare som ställer ut sina hundar för att öka värdet på eventuellt kommande valpar.

Att tänka på när man startar hunduppfödning

Om man verkligen gillar hundar kan hunduppfödning vara ett passande arbete. Det finns dock en hel del att tänka på innan man startar uppfödning och även under arbetets gång. Att bedriva hunduppfödning är nämligen inte bara roligt utan det krävs också att man är beredd att ta en hel del ansvar.

Vilka tillstånd behövs?

Om man bara vill ta någon enstaka kull per år behövs inget tillstånd för att föda upp hundar. Om man däremot vill föda upp flera kullar per år och om man vill ha en yrkesmässig uppfödning krävs det bland annat tillstånd från Länsstyrelsen och kanske också från kommunen du bor i.

Vilka hundar vill man föda upp?

Innan man startar en hunduppfödning kan det vara klokt att titta på vilken typ av hundar man vill föda upp. Kanske har man någon ras man gillar lite extra, eller så vill man föda upp hundar för något speciellt ändamål. Det finns till exempel hunduppfödare som främst riktar in sig på att föda upp jakthundar, andra som vill ta fram bra utställningshundar och så vidare.

Hålla ordning i uppfödningen

Vid hunduppfödning är det viktigt att man håller ordning, inte bara på hundarna utan också på allt runt omkring. Ekonomin måste man ha koll på och dessutom ska verksamheten vara välstädad och hygienisk. Det skadar inte att göra miljön så lättstädad som möjligt. Hundar kan nämligen ha en tendens att smutsa ner ordentligt och valpar kan också göra sina behov inne en tid.

Tjäna pengar på hundarna

När man har en kennel eller hunduppfödning måste man tjäna pengar. I de allra flesta fall är det svårt att ha hunduppfödningen som den enda inkomstkällan, utan man tvingas i regel ha ett annat arbete vid sidan av. Vad händer om man går back på uppfödningen och hur tjänar man pengar?

När ekonomin går back

Att ekonomin går back kan hända även den bästa och det är bra att ta tag i saken innan skulderna hamnar hos Kronofogden och man riskerar utmätning. Det kan finnas flera anledningar till att man inte drar in så mycket pengar som man räknat med. Kanske har man drabbats av sjukdom eller så har en tik förlorat alla sina valpar.

Hur tjänar man pengar?

Den största inkomsten i kenneln är försäljningen av valpar, men man kan inte räkna med en jättestor förtjänst när man också ser till de utgifter man fått betala fram till dess att valparna säljs samt till de löpande utgifter som finns vid hunduppfödning. Det kan också finnas möjlighet att tjäna pengar på att hålla olika kurser för till exempel valpköpare om man är duktig på olika saker kring hundarnas skötsel.

Om du har några frågor kan du kontakta oss genom formuläret.

windcraft.se – Det du behöver veta om hundarwindcraft.se – Det du behöver veta om hundar