Skaffa hund kalle  

Försäkra din gulliga valp

Det är gulligt med valpar. Jättegulligt. Många av oss har nog förförts av charmiga Instagrambilder eller små Youtubeklipp där pälsbollar snubblar runt, leker, pussas eller gosar. Men det är kanske inte riktigt hela sanningen. Eller hur gör du själv på Insta? Lägger du upp ditt vardagsjag eller är det en friserad version för det mesta? Att skaffa en valp och forma den till en harmonisk vuxen hund kräver en hel del jobb och det är nog mer än en valpägare som varit beredd att sälja det lilla monstret vidare då och då.

Om olyckan är framme

Kanske har barnen sett en Lassiefilm och man tror det är en sån där klok, nästan mänsklig varelse fast med fyra ben det handlar om. Men den lilla valpen kommer hem märker ni snart att det kanske inte är en särksilt problemfri pälsboll som flyttat in. Det kan finnas mycket bus och vassa mjölktänder som upptäcker världen på sitt eget sätt. I början behövs nästan ständig passning och en valp får förstås inte lämnas ensam alls. Se därför alltid till att ha en riktigt bra försäkring för din egen Lassie, oavsett om den är stor eller liten, busig eller stillsam. Det händer så lätt olyckor och veterinärvård kan kosta galet mycket.

Skaffa valp och välja ras

Tänk noga igenom vilken ras som passar bäst, välj en hund som passar ditt liv och ditt sätt att vara. Tänk på att det innebär ett åtagande om förhoppningsvis 10-15 år att skaffa hund. Det första året krävs extra mycket tid för att grundlägga ett bra vuxenliv. Även en vuxen hund behöver sällskap och sysselsättning för att bli harmonisk. Beroende på vilken ras kan det också krävas speciella aktiviteter som jakt för jakthunden eller vallning för vallhunden. Om du jobbar heltid och inte kan ha med din vän på jobbet behövs ett bra hunddagis, för ingen hund ska lämnas ensam hela dagarna.