Skaffa hund ivadmin  

Hundutställning

När det gäller utställningar förekommer de både i större och mindre varianter. Några hundutställningar riktar sig till renrasiga hundar, andra till blandrashundar. Får alla hundar delta i utställningar, hur går de till och varför är utställningar så populära?

Vilka hundar får vara med?

När man ska vara med på en hundutställning får man anmäla sig till den klass man vill delta i. Man anmäler helt enkelt sin hund till den klass som är aktuell. Om utställningen inte har en klass för blandrashundar kan de dock inte delta. Dessutom måste hunden vara vänligt sinnad. Den får inte visa aggressivitet mot andra människor eller hundar.

Vad tittar man på under en hundutställning?

Under en hundutställning tittar domarna på hundens utseende, dess rörelser och på dess mentalitet. Hundarna jämförs med den rasstandard som finns och ju bättre hunden motsvarar den, desto bättre poäng får den.

Varför ställer man ut sina hundar?

Det finns flera anledningar till att man ställer ut hundar. En anledning kan vara att man helt enkelt tycker att det är roligt. En annan anledning är för att man vill veta hur väl hunden passar sin standard. Det finns också hunduppfödare som ställer ut sina hundar för att öka värdet på eventuellt kommande valpar.