Skaffa hund ivadmin  

Jakt

En mycket vanlig aktivitet att utföra tillsammans med hundar är jakt. Man kan antingen välja att jaga med hunden lös, eller med kopplad hund. Kan man jaga med alla hundar och vilka risker utsätts jakthunden för?

Vilka hundar kan jaga?

Hos Svenska Jägareförbundet kan man läsa mer om olika typiska jakthundsraser. Många hundar kan jaga, men alla raser är inte lämpade för det. Det är till exempel inte så vanligt att man jagar med en pudel, men däremot jagar många med tax och gråhund. Det är dock inte alla hundar som vill jaga även om de är av en typisk jakthundsras utan jaktintresset är mycket individuellt.

Vilka risker förknippas med jakt?

Det finns en hel del risker som jakthunden utsätts för. Det är till exempel lätt hänt att den trampar snett eller fastnar i något i skogen. Under jakten kan hunden också stöta på vilda djur som är aggressiva. Det hör inte till ovanligheterna att hundar skadas eller dödas av vildsvin, varg eller andra djur under jakt. En jakthund som ger sig ner i gryt kan också fastna nere under marken och det kan vara väldigt svårt att få tag i hunden igen.