Skaffa hund kalle  

Hundvalp eller vuxen hund?

En hund lär vara människans bästa vän och många har på senare tid valt att skaffa hund, kanske som ett resultat av mer hemarbete och mer tid över när bilköerna till och från jobbet uteblir. Men att bli hundägare är ett ganska stort åtagande och tyvärr kanske inte alla är beredda på vad det kan innebära på kort och lite längre sikt.

Välja ras

Det finns massor med hundraser, var och en med sitt speciella utseende och sina egenskaper. Vissa raser fungerar utmärkt som sällskapshundar medan andra kan ha starka instinkter att jaga eller valla boskap, så starka att om de inte på något sätt tillfredsställs kan det skapa problem. Storleken på hunden har förstås också betydelse. Tycke och smak är en sak, men sedan handlar det också om vad du kan erbjuda i form av motion och olika hundrelaterade aktiviteter. Hur mycket tid och intresse har du för pälsvård eller lydnadsträning? Vilka lösningar har du för att din hund inte ska behöva vara ensam för mycket? Har du andra djur redan så vet du vilket ansvar det är och du vet säkert också att det behövs en bra försäkring. Om du redan har en katt och en bra kattförsäkring kan säkert ditt försäkringsbolag erbjuda en lösning för en hund också, så börja med att fråga där.

Valp eller vuxen hund?

Valpar är söta, rentav oemotståndliga och det kan vara skälet till att många väljer en valp. Men en valp har mycket att lära, inte bara att bli rumsren som kanske är det första många tänker på. En valp har sitt valpbeteende som innebär att slicka och bita på det mesta. Inklusive ägarens händer, kläder och kanske den dyrbara mattan eller en elsladd. Att fya gör valpen olycklig, men beteendet finns kvar, det finns alltid nya sladdar. Här är det jätteviktigt att valpsäkra huset först, att vara beredd på att hantera bitandet på lämpligt sätt. Valptänder är sylvassa och det som för valpen bara är tänkt som kärvänlig lek kan snabbt bli ett blödande sår. Här behövs både strategi och teknik för att hantera det hela. Att gå en valpkurs riktigt tidigt är guld värt. Lär dig förstå valpens språk så blir allt mycket lättare och trevligare för alla. Den som skaffar en vuxen hund slipper oftast det här. Det kan bli andra beteenden som hunden kanske tar med sig från sitt tidigare boende, men har den haft det bra så är det oftast inget större problem.