Skaffa hund kalle  

Hundar och värme

Under varma sommardagar är det många som passar på att njuta av värmen. De solar, badar och åker på semester. Under vintern uppsöker fler personer en bastu eller eldar för att hålla värmen. Men hundar har inte samma valfrihet. De får följa med dit människan vill, och de kan inte hoppa i det svalkande vattnet när de själva får lust. Men hur går hundar och värme ihop?

Gillar hundar värme?

Precis som när det gäller människor kan hundar gilla värmen mer eller mindre. Vissa hundar sitter gärna med i praktiska bastutält medan andra tycker att allt över 25 grader är för varmt. Det gäller att man som hundägare håller koll på sin hund. Man lär sig snabbt se vad den tycker om och vad den är mindre nöjd med.

Hunden i en varm bil

När man är ute och åker, framför allt på sommaren, gäller det att hålla koll. Hunden får inte lämnas ensam i en varm bil och temperaturen stiger snabbt inne i bilen även om fönstret lämnas öppet. På bara några timmar kan temperaturen i bilen ha gått från 20 till 80 grader. Om hunden inte måste följa med på bilturen kan det vara smartare att låta den vara hemma. Hunden blir inte glad av att vänta i en stekhet bil när familjen springer i svala, luftkonditionerade affärer.

Hunden och värmeslag

Hundar kan, liksom människor, överhettas och få värmeslag. Om hunden andas häftigt, blir slö, vinglar och börjar svettas från trampdynorna kan den ha drabbats. Då är det viktigt att hunden kyls ner. Duscha den med svalt vatten, täck den med kalla handdukar, och ta in den i skuggan. Ge den vatten och ta hunden till veterinär om den inte snarast piggar på sig. Värmeslag kan rent av leda till att hunden avlider om det vill sig illa. Är det långt till närmaste veterinär skadar det inte att ringa direkt och fråga om råd. Då får man veta om man bör åka in direkt.

Åtgärder för att minska värmen

Det finns ett par sätt för att minska risken att hunden drabbas av värmeslag. Om man vet att man ska åka bil kan man öppna upp den i god tid före avresa så det får blåsa ur. Sätt gärna igång AC:n om sådan finns. När man är ute med hunden kan en praktisk silverfilt användas för att skapa skugga och vatten ska självklart alltid tas med. Tänk också på att inte promenera med hunden på asfaltsvägar när det är som varmast. Känn med den egna foten eller handen. Är det för varmt för att du ska vilja gå barfota, vill inte din hund heller gå där.