Skaffa hund kalle  

Hur ofta bör hunden duscha/bada?

Det är ett stort ansvar att äga och ta hand om en hund. Innan du köper en rekommenderas det att du lär dig allt som krävs för att ta hand om den på rätt sätt. Det kan handla om allt från matvanor, aktiviteter, promenader och hur ofta hunden bör badas/duscha.

Hur ofta du bör duscha din hund beror på vilken hundras du har, hur dess päls ser ut och vilken miljö din hund vistas i. Ett tips är att du frågar din veterinär eller uppfödaren om tips och råd, eller så är det bara att testa dig fram och se vad som känns rätt. Om din hund varit ute och sprungit i lera kan det vara bra att ge den en liten dusch. Det är dock viktigt att du har en plats där du kan tvätta din hund, du behöver minst en duschhörna på 80×80 om du har en mindre ras, skulle du däremot ha en väldigt stor hund kan du behöva mer utrymme för att kunna tvätta den ordentligt.

Tips när det gäller dusch/bad för hund

Först bör du se att du har alla hundprylar som du behöver för att ta hand om din hund. Skulle du vara osäker på hur ofta du bör duscha din hund kommer här några tips:

  • För de allra flesta hundar räcket det med att du badar hunden en gång varje månad.
  • Skulle du äga en hundras som har oljig päls, som en Basset Hound, kan du behöva ge den ett bad varje vecka.
  • Raser som är korthåriga behöver inte duschas särskilt ofta. Det räcker att tvätta dessa någon gång om året, om de inte smutsat ner sig efter att lekt ute.
  • Äger du en ras som har vattenavvisande päls bör dessa badas rätt sällan. Det hjälper hundens päls att behålla sina naturliga oljor.
  • Har du en hund med underull eller mycket päls måste du vara noga med dess pälsvård. Du bör ta bort den gamla pälsen samt hjälpa de naturliga oljorna att fördelas i pälsen. Däremot bör dessa hundar inte duschas/badas jätteofta.
  • När du ska torka din hund rekommenderas det att du använder dig av en handduk först, och sedan en hundfön. Det är även rekommenderat att du blåser med lite kallare luft och inte varm.